Ανακοινώσεις: Επόμενο σεμινάριο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 13:00 - 14:00 

Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος

Ιστορία

Η Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΣΕΕ), η πρώτη επιστημονική οδοντιατρική εταιρεία στην Ελλάδα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του έτους 1937 από 19 διακεκριμένους οδοντιάτρους της εποχής εκείνης. Είναι η πρώτη ελληνική επιστημονική οδοντιατρική εταιρεία που γίνεται τακτικό μέλος της Διεθνούς Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) το 1955. Έχει επίσης βραβευθεί το 1996 από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό και κοινωνικό της έργο.

Σημαντικοι σταθμοί στην ιστορία μας

Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος

Ιστορία

Η Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΣΕΕ), η πρώτη επιστημονική οδοντιατρική εταιρεία στην Ελλάδα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του έτους 1937 από 19 διακεκριμένους οδοντιάτρους της εποχής εκείνης. Είναι η πρώτη ελληνική επιστημονική οδοντιατρική εταιρεία που γίνεται τακτικό μέλος της Διεθνούς Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) το 1955. Έχει επίσης βραβευθεί το 1996 από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό και κοινωνικό της έργο.

Σημαντικοι σταθμοί στην ιστορία μας

Η ΣΕΕ έχει επιπλέον διοργανώσει περισσότερες από 220 επιστημονικές εκδηλώσεις με τη μορφή ανακοινώσεων, στρογγυλών τραπεζιών κ.ά. στο ιδιόκτητο επιστημονικό της κέντρο.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν με την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της ΣΕΕ και υπό την προεδρία προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους.

Τη μεγαλύτερη άνθηση γνώρισε η ΣΕΕ επί της προεδρίας του αείμνηστου Β. Στεφανόπουλου-Βρεττού, ο οποίος αναμόρφωσε την εταιρεία και προήδρευσε επί 27 συνεχή χρόνια. Μέσω των ετησίων οδοντοστοματολογικών συνόδων εξαπλώθηκε συστηματικά η οδοντιατρική επιστημονική γνώση στην Ελλάδα, ενώ ως τακτικό μέλος της FDI, η ΣΣΕ προώθησε τις επαφές με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και με διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες της οδοντιατρικής.

Εναρκτήρια ομιλία της γγ της ΣΕΕ, Ρ. Καράπα – Δαμίγου στο 50ο ετήσιο συνεδρίο, για τα 50 χρόνια συνεδριακής δραστηριότητας της ΣΕΕ

Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Όταν η τότε Πρόεδρός μας μου έκανε την τιμή να με προτείνει να πω δυο λόγια για το θεσμό των συνεδρίων, στην αρχή αρνήθηκα, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν συνηθίζω να ανεβαίνω στο βήμα, η απάντηση όμως ενός μέλους της Ο.Ε που μου είπε «βάλε την ψυχή σου και πες ότι θυμάσαι» με έκανε να σκεφτώ. Πενήντα χρόνια μια ζωή.

Είχα την τύχη να συμμετάσχω στη διοργάνωση και των πενήντα αυτών συνεδρίων.

Το πρώτο έγινε το 1953 στην Αθήνα και όπως βλέπετε και στον πίνακα τα άλλα διοργανώθηκαν σε όλη την επικράτεια από την Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη. Η ΣΕΕ πάντα πρωτοπόρος για την εποχή της υλοποίησε την αποκέντρωση σε εποχές δύσκολες για την μετακίνηση των συνέδρων.

Αξέχαστες εμπειρίες, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν οργανωμένα συνεδριακά κέντρα, σε μια εποχή που έπρεπε να προβλέψεις τα πάντα γιατί δεν ήξερες αν κάτι σου έλειπε θα το εύρισκες εκεί.

Το μεράκι όμως και η αφοσίωση μιας ομάδες συναδέλφων που πιστέψαμε στο σκοπό της Εταιρείας έκανε θαύματα.

Όταν στο πρώτο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα απεδείχθη ότι οι μεταφραστές που είχαν αναλάβει δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τους επιστημονικούς όρους, μπήκαν στις καμπίνες συνάδελφοι, γνώστες της Αγγλικής, και κάλυψαν άψογα, prima vista το πρόγραμμα, που κινδύνευε να καταρρεύσει.

Μια άλλη φορά σε μια επαρχιακή πόλη όπου ήταν αδύνατον να βρούμε οθόνη για διπλή προβολή φτιάξαμε ένα ξύλινο τελάρο και με σεντονόπανο κάναμε την οθόνη.

Χρησιμοποιήσαμε όποια αίθουσα υπήρχε διαθέσιμη ακόμη και ένα καφενείο.

Με αυτό το πνεύμα προχώρησε πάντα η Εταιρεία, ξεπερνώντας κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο κάθε εμπόδιο και πιστή στο καταστατικό της, πήγαινε εκείνη την γνώση στην περιφέρεια.

Οι νεώτεροι που με ακούτε, ίσως να θεωρείτε ότι υπερβάλλω και όμως με αυτό το πνεύμα του εθελοντισμού και της πίστης, δουλέψαμε 50 χρόνια και κάποια στιγμή το 1976 ήρθε το αποκορύφωμα αλλά και η ανταμοιβή αυτής της προσπάθειας όταν το Δ Σ της Διεθνούς Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας έκανε αποδεκτή την πρόσκληση που υπέβαλε η Εταιρεία μας και επέλεξαν την Αθήνα για την οργάνωση του 64ου Ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΕΟΟ.

Εφτά χιλιάδες σύνεδροι από 70 χώρες, εναρκτήριος στο Ηρώδειο από όπου και η φωτογραφία που βλέπετε, η επόμενη είναι της ΟΕ.

Σήμερα όλα είναι ποιο εύκολα, η πρόοδος της τεχνολογίας, η ύπαρξη αιθουσών κατάλληλων για τέτοιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα διευκολύνει την εκάστοτε ΟΕ, εντούτοις οι ευθύνες είναι πάντα μεγάλες, κυρίως για την επιλογή των κύριων θεμάτων που θα αναπτυχτούν, ώστε η ενημέρωση των συναδέλφων να είναι η πιο σύγχρονη.

Δεν είναι όμως μόνο τα συνέδρια οι επιστημονικές δραστηριότητες της Εταιρείας, όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα πλήθος επιστημονικών δραστηριοτήτων, όπως παλαιοτέρα οι μηνιαίες συναντήσεις της Τέταρτης ένας θεσμός που κράτησε πάρα πολλά χρόνια.

Ακλούθησαν ημερίδες, πρακτικά σεμινάρια, προγράμματα στοματικής υγείας και τελευταίως καθιερώθηκαν και τα μαθήματα μέσω διαδικτύου ένα πρόγραμμα που ήταν αποκλειστική έμπνευση και δημιουργία της κας Πατρικίου.

Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες βλέπετε στις προβαλλόμενες εικόνες.

Βέβαια, όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα χάρη στην εργασία πολλών συναδέλφων, συνεργατών και χορηγών, υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων Πρόεδρων, αλλά και των μελών των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων.

Όμως τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη του οδοντιατρικού κόσμου που μας ακλούθησε σε όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία και στον οποίο εκφράζουμε ένα ολόψυχο ευχαριστώ.